הכרמים

בבעלות יקב מרגלית שלושה כרמים: כרם קדיתא, כרם בנימינה, וכרם זכרון-יעקב.

הכרמים ניטעו וגודלו על ידי היקב. כעקרון, איננו קונים ענבים ממקור חיצוני אלא מגדלים  את הענבים בעצמנו. בכך יש לנו שליטה מלאה בכל הקשור לתרומת הגורם האנושי לאיכות הענבים, ונותר לנו להיות תלויים רק בטבע ובתנודות מזג האויר בכל עונה. כידוע, ישראל יבשה מאד בקיץ ומאפריל עד תחילת החורף באוקטובר-נובמבר לא יורד גשם. תקופה זו במחזור החיים השנתי של הגפן, היא העונה בה הגפן פעילה אחרי תרדמת החורף. הגפן מצמיחה ענפים חדשים ועליהם אשכולות ענבים שיבצרו בסוף הקיץ. בפרק זמן זה צריכת המים של הגפן גבוהה, ולכאורה לא ניתן לגדל ענבים ללא גשם או ללא השקיה. אי השקיית הגפן תגרום למצוקה קשה שלא תאפשר ליבול להבשיל.

אבל למרות מה שתואר כאן על הקיץ הישראלי, בחרנו לסמוך אך ורק על מי הגשמים מהחורף ולא להשקות את הגפנים כלל. כדי להביא את הגפן למצב זה יש לתכנן את פיתוח הכרם החדש באופן שיאפשר לגפנים לגדול ולחיות ללא תוספת מים בחדשי הקיץ. תהליך ההתאמה יתואר להלן:

אנו משקים את הגפן מיום השתילה בכרם במשך שנתיים באופן מלא ללא הגבלה. בשנה השלישית אנו מתחילים בהקטנה הדרגתית של משטר ההשקיה כך שהכמות הכללית של מי ההשקיה היא מחצית מכמות ההשקיה בשנה הקודמת. וכן כל מנת השקיה בודדת היא בכמות גדולה של מים תוך מרווחי זמן גדלים והולכים. בהמשך השנתיים הבאות הורדה שוב לחצי מהכמות הכללית הקודמת עד הפסקה מוחלטת לתמיד החל מן השנה השישית ואילך.

הקטנת ההשקיה ההדרגתית גורמת לגפן לעקב אחר המים להעמיק שורשים היכן שהם נמצאים. עם השנים מערכת השרשים של הגפן עמוקה דיה כדי למצא מים שנשארו מגשמי החורף, מבלי להזדקק להשקיית קיץ. התוצאה היא שמחזור החיים של הגפן יותר מרוסן ונוצר שווי משקל מתון בין הצימוח הירוק ויבול הענבים.

בנוסף, ללא השקיה גם לא נדרש דישון כימי שהוא הכרחי בשיטת ההשקיה המקובלת מכיון שבעומק האדמה יש כמות רבה של מינרלים שאינם מתכלים במהירות כמו בגובה פני השטח. במקום זאת, מעת לעת (פעם בחמש – עשר שנים) אנו מדשנים בדשן אורגני לפני החורף כך שיחדור לקרקע עם מי הגשם. הטיפול בכרם באופן זה, מניב גרגרי ענבים קטנים, מרוכזים ובאיכות גבוהה. כמו כן קטן הצורך בטיפולי הדברה כנגד מחלות הכרם.

מערכת ההדליה הינה שתי זרועות לאורך השורה בגובה של 90 ס"מ מהקרקע.

כאשר הענבים מגיעים להבשלה מלאה אנו בוצרים ידנית את האשכולות בארגזים קטנים של 10-20 ק"ג, כדי לשמור על שלמות העינב עד הגעתו ליקב. היבול יחסית קטן וניתן לתארו כך שכל גפן מייצרת כשני בקבוקי יין.

כרם זכרון יעקב

הכרם ששטחו 20 דונם נמצא בשוליה הצפוניים של בקעת הנדיב. זהו הצעיר שבכרמים שלנו. השטח בשמו הישן "חווריש" היה ידוע מזמן הבילויים ככרם מעולה. אדמתו גירית נוטה בשפוע קל מאד לכוון דרום. נטועים בכרם שלושה זני פרובנס, סירא, מוּרודרה וגרנאש. כמו כן נטועים שלושה זנים לבנים, שרדונה, ריזלינג ומרגלית-בלאן. הזן האחרון הוא אניגמטי ופותח אצלנו כמוטציה מקברנה-פרנק שבכרם בנימינה.

בשני הכרמים שבאיזור החוף נהוגות אותן שיטות גידול כמו בכרם שבקדיתא.

היבול של כל זן שונה. הזנים הלבנים כ־800 ק"ג לדונם והאדומים קרוב ל־1000 ק"ג.

כרם בנימינה

כרם בנימינה ששטחו 10 דונם, נמצא קרוב לחוף הים צמוד למושבה בנימינה, בחצי הדרך בין חיפה לתל-אביב. לחות האויר גבוהה, בחורף יורד כ- 400-500 מ"מ גשם, בקיץ חמים ביום וממוזג בלילה. הקרקע אדומה בצבעה, "חמרה" בשפה הישראלית או "טרה-רוסה" בשפה המקצועית. זו קרקע חולית עשירה בחימר וברזל. בכרם נטוע זן הקברנה-פרנק במרווח שורות של 2.2 מטר, ומרחק בין הגפנים הוא 1.2 מטר. זו צפיפות גדולה יותר מזו שבכרם קדיתא, קרוב ל-400 גפנים בדונם.

הקברנה פרנק נבצר בסוף אוגוסט עם יבול של כ- 700 עד 1000 ק"ג לדונם תלוי בשנת הבציר. גם כאן אין דילול אשכולות ולא טיפולים ירוקים.

כרם קדיתא

כרם קדיתא נמצא בגליל העליון, בשולי הר מירון ליד הישוב הקדום קדיתא. הכרם ששטחו  27 דונם, מצוי בגובה של כ-800 מטר מעל פני הים, בבקעה קטנה במרומי ההר. האקלים בחורף גשום, קר ושלג מכסה את הכרם מעת לעת בשנים קרות מאד. בקיץ חמים ביום וקריר לעת שקיעה ובלילה. אדמת הכרם וולקנית, שריד לפעילות גיאולוגית עתיקת יומין בסביבה. לניסיוננו, השילוב של האקלים הקריר ואדמת הבזלת נותנים ליין את ייחודו הפירותי ואיכותו. הזנים שאנו מגדלים בכרם הם קברנה-סוביניון, מרלו, פטיט-ורדו, וגם כמות קטנה מאד של דוריף. צפיפות הנטיעה בינונית, כלומר מרווח השורות בכרם הוא 2.8 מטר, והמרחק בין הגפנים הוא 1.2 מטר (כ- 300 גפנים בדונם).

מרלו נבצר במחצית הראשונה של ספטמבר ואילו הקברנה-סוביניון נבצר לקראת אמצע החודש. סמיכות ההבשלה בין מרלו וקברנה-סוביניון מאפשרת ליקב להתסיס את שני הזנים במיכל אחד כדי להתחיל את ייצור יין האניגמה.

זן הפטיט-ורדו הוא האחרון להיבצר במשך חודש אוקטובר.

גם הדוריף נבצר מאוחר יחד עם הפטיט-ורדו לקבלת ענבים עשירים מאד בטנינים, בצבע שחור וטעמים בשלים המעשירים את הקברנה לייצור הספיישל-רזרב.

היבול הממוצע בכרם זה הוא כ- 900 ק"ג לדונם (ללא דילול אשכולות וללא טיפולים ירוקים).

תפריט